(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
cca 200g
Neplatné trvání
Domácí výhonková mast

Potřebné ingredience
250 g sádla - domácí vyškvařené sádlo ,nebo jsi ho koupíte. sádlo 2 veliké hrsti omytých smrkových výhonků POZOR Výhonky nesmí být mokré, sádlo by nám prskalo a hrozí popálení!
hrnec, plátno, misky
Postup přípravy
Sádlo ohřejeme tak, aby nevřelo, do něj zamícháme 2 veliké hrsti smrkových výhonků .Bude se vám zdát, že je to samý výhonků a málo sádla, ale tak to má být. Ohříváme chvíli na malého hořáčku 2-3 minuty (nesmí nám to vřít).
Do druhého dne necháme odstát v chladu, . Druhý den přihřejeme a přes plátno vymačkáme zelenou šťávu do misek. Necháme vychladnout.
POZOR: Mast skladujeme v lednici. Vzhledem k tomu, že mast neobsahuje žádná Éčka a jiné látky, při delším pobytu mimo lednici, zejména v letních teplých měsících, ráda chytá plíseň.
Tip: ve výhonkách zůstane sádlo - Smrkovou mast usnadňuje vykašlávání při silném kašli a průdušek bronchitidě a chřipce. Obzvlášť vhodný je pro děti.
Do druhého dne necháme odstát v chladu, . Druhý den přihřejeme a přes plátno vymačkáme zelenou šťávu do misek. Necháme vychladnout.
POZOR: Mast skladujeme v lednici. Vzhledem k tomu, že mast neobsahuje žádná Éčka a jiné látky, při delším pobytu mimo lednici, zejména v letních teplých měsících, ráda chytá plíseň.
Tip: ve výhonkách zůstane sádlo - Smrkovou mast usnadňuje vykašlávání při silném kašli a průdušek bronchitidě a chřipce. Obzvlášť vhodný je pro děti.

Rozpuštěné sádlo

Ohříváme chvíli na malého hořáčku 2-3 minuty (nesmí nám to vřít).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

janula33
(upraveno)
31. 8. 2011, 19:45
kedy zbierame tie smrekové výhonky?


nahlásit
Lenpod
(upraveno)
8. 9. 2011, 14:34
@janula33
Smrkové výhonky se sbírají na jaře, později dřevnatí (jsou z nich prostě nové větvičky). Dělali jsme na jaře med ze smrkových výhonků dle receptů zde.
nahlásit

lucasilek
(upraveno)
4. 5. 2011, 21:30
Když namažete, přikrýváte to ještě nějakým kapesníkem nebo teplou plínkou? Jak to nejlíp použít? Díky, ráda vyzkouším.

nahlásit

tomtyna
(upraveno)
4. 5. 2011, 21:41
@lucasilek
Zuzko ano je lepší nato dát kapesník nebo plínku je to dost masné




nahlásit